Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Ga direct naar: Cookie melding

Pas met tegoed

Mantelzorgers en ook de kinderen uit gezinnen met een laag inkomen hebben recht op een Dordtpas met tegoed. Lees hier over kindtegoed. Ben je mantelzorger dan kom je misschien in aanmerking voor een pas met tegoed. Lees hier alles over mantelzorgtegoed.

Je mag niet meer dan 140% van het minimum inkomen verdienen. Woon je samen en/of ben je gehuwd en heb je minimaal 1 kind van 12 jaar of ouder dan geldt dat je niet meer dan 150% van het minimum inkomen mag verdienen. Klik hier om de inkomensgrenzen te checken.

 

Het tegoed is afhankelijk van het onderwijs dat wordt gevolgd: basisonderwijs of voortgezet onderwijs. 

Basisonderwijs - € 300,-
Voortgezet onderwijs - € 500,-

Kinderen die basisonderwijs volgen ontvangen met ingang van 2024 het volledige tegoed op de pas. Zij kunnen geen extra tegoed meer aanvragen. Via Stichting Leergeld Drechtsteden kunnen kinderen die voortgezet onderwijs volgen wel hierop nog een aanvulling krijgen:

Voortgezet onderwijs - € 290,-

Bekijk deze pagina voor meer informatie of vraag ernaar bij de Stadswinkel. De aanvraag verloopt via Dordtpas.

 

Woon jij in Dordrecht en studeer je daar ook aan het MBO of HBO? Met de Dordtpas haal je alles uit je stad! Eet een overheerlijke poffertjes, ga gratis naar de bios of naar het museum. Als student krijg je 50% korting op de Dordtpas. Daarmee krijg je een heel jaar lang gratis toegang of flinke korting op heel veel musea, sport, attracties, film, eten en meer. Waar wacht je nog op? Vraag je Dordtpas nu aan en maak je studentenleven nóg beter!

Om de Dordtpas aan te vragen neem je geldige bewijsstukken van je recente inkomen mee. Onder het inkomen valt salaris, maar ook een uitkering, AOW, aanvullend pensioen, inkomsten uit eigen bedrijf of partneralimentatie. Vraag je een Dordtpas aan bij de Stadswinkel, neem dan ook een identiteitsbewijs mee.

Als bewijs van inkomen geldt:

  • Een recente salarisstrook met een netto maandinkomen van maximaal twee maanden oud, of, als je wekelijks betaald krijgt, vier aaneengesloten loonstroken
  • Een recente uitkeringsspecificatie
  • Als je als zelfstandige werkzaam bent: de meest recente belastingaanslag
  • Als je partneralimentatie ontvangt: kopie van bankafschrift met de ontvangen alimentatie

Je kunt de Dordtpas, en dus ook het tegoed en bijbehorende kortingen, gebruiken vanaf het moment dat je de Dordtpas ontvangen hebt. Je krijgt dan ook géén kosten met terugwerkende kracht vergoed.

Nee, je kunt je tegoed alleen uitgeven in het lopende pasjaar. Het huidige pasjaar loopt tot 31 december 2024.

Kinderen in de leeftijd van 4 t/m 17 jaar die een Dordtpas met tegoed hebben kunnen dit gebruiken om een fiets te kopen. Je betaalt € 150,- (basisschool) of € 250,- (voortgezet onderwijs) uit je Dordtpastegoed. Om gebruik te maken van het tegoed op de Dordtpas koop je een fiets bij een fietsenwinkel die is aangesloten als partner van de Dordtpas. Ga hiervoor naar alles over kindtegoed en filter op fietsen.

Nee, het is niet meer mogelijk mogelijk om het Kindtegoed te besteden aan schoolactiviteiten.

Voor kinderen die vóór 1 oktober 2024 12 jaar worden geldt dat zij een VO tegoed ontvangen. Deze staat per 1 januari 2024 op de pas en hoeft niet meer aangevraagd te worden bij Leergeld.

We weten helaas niet van alle kinderen op welke school ze zitten. Neem dan contact op met de gemeente Dordrecht via het contactformulier en voeg een bewijs van inschrijving toe aan je bericht.

Partners van Dordtpas scannen de pas als je tegoed besteedt, bijvoorbeeld aan contributie of schoolspullen. Neem je pas dus mee als je het tegoed wilt besteden. Het tegoed wordt automatisch afgeschreven. Het actuele tegoed vind je terug op Mijn Dordtpas

Als jouw (sport)school niet op de website staat, laat hen dan contact opnemen met partners@dordtpas.nl. Wij voegen hen dan binnen een dag toe. Daarna kun je gewoon met het tegoed betalen, zoals je gewend bent! 

Het Kindtegoed is bedoeld voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen. Ze kunnen dit tegoed besteden aan zaken als een nieuwe fiets, de contributie van de sportclub of een nieuwe laptop. Het tegoed staat direct op je pas. Alleen kinderen vanaf 12 jaar kunnen nog een aanvullend tegoed aanvragen via de Dordtpas. Lees alles over kindtegoed.

Op 1 augustus 2021 is de nieuwe wet op de vrijwillige ouderbijdrage ingegaan. Door deze wet mag jouw kind niet meer uitgesloten worden van activiteiten die door de school georganiseerd worden zoals excursies, reizen, schoolkamp, sinterklaas- of kerstviering, bijles en examentraining. Ook als je de vrijwillige ouderbijdrage niet betaalt, mag je kind meedoen aan deze activiteiten. In eerdere schooljaren kon je via het Kindtegoed op de Dordtpas (een deel van) de vrijwillige ouderbijdrage vergoed krijgen. Omdat de vrijwillige ouderbijdrage is afgeschaft, is het niet meer mogelijk om het Kindtegoed te besteden aan schoolactiviteiten. Het Kindtegoed is namelijk alleen bedoeld voor de noodzakelijke kosten van je kind. Door de vrijwillige ouderbijdrage niet meer te betalen, blijft er meer Kindtegoed over voor andere (noodzakelijke, onvermijdelijke) kosten.

Met het afschaffen van de vrijwillige ouderbijdrage, kun je het Kindtegoed niet meer besteden aan schoolactiviteiten zoals schoolreisjes of excursies. Kinderen op de middelbare school mogen nog maximaal € 50 euro gebruiken voor schoolkosten die de school niet betaald. Het gaat hierbij om spullen die verplicht zijn en langer dan een jaar meegaan. Denk hierbij aan: een atlas, woordenboek, agenda, rekenmachine, schriften, multomappen, pennen, gereedschap, sportkleding en praktijkkleding. Klik hier voor aanbieders van schoolspullen en filter op 'school'.

Niet op 1 augustus 2021, maar pas vanaf 1 januari 2022 kan de vrijwillige ouderbijdrage niet meer betaald worden met het Kindtegoed. Hiermee krijgen scholen langer de tijd om zich voor te bereiden op de mogelijke (budgettaire) gevolgen. Het is uiteindelijk aan de scholen om binnen hun budget een afwisselend activiteitenprogramma aan te bieden.

Kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 11 jaar mogen maximaal € 50 van hun Dordtpastegoed gebruiken voor de aanschaf van sportspullen. Voor kinderen in de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar geldt dat maximaal € 100 mag worden uitgegeven aan sportspullen. Om gebruik te maken van het tegoed op de Dordtpas koop je sportspullen bij een sportzaak die is aangesloten als partner van de Dordtpas. Ga hiervoor naar alles over kindtegoed en filter op sportspullen.

 

Kinderen in de leeftijd van 12 t/m 17 jaar die een Dordtpas met tegoed hebben kunnen dit gebruiken om een keer in de middelbare school periode een computer te kopen. Je betaalt de aanschafprijs zelf en maximaal € 300,- uit je Dordtpastegoed. Om gebruik te maken van het tegoed op de Dordtpas koop je een computer bij een computer aanbieder die is aangesloten als partner van de Dordtpas. Ga hiervoor naar alles over kindtegoed en filter op computer.

 

Staat je antwoord er niet tussen?

Bekijk alle veelgestelde vragen of neem contact met ons op.
Blijf op de hoogte

Laat je e-mailadres achter en ontvang maandelijks een nieuwsbrief.

Download de app

Nu alle acties op één plek, altijd bij de hand

Afbeelding Dordtpas app